Google Analytics’in Veri Toplama ve İşleyiş Mantığı
Google Analytics’in ne olduğunu biliyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız bu yazı sizi için.
Uzun süredir yazmayı plandığım ancak bir türlü fırsat bulamadığım Analytics aracını bir yazı dizisi şeklinde anlatmayı düşünüyorum. Umarım sizden gelecek tepkilerle bunu kısa sürede tamamlarım.
Google Analytics Nedir?
Google Analytics, bir web sitesinin, bir mobil uygulamanın ya da dijital çalışma disiplinine sahip herhangi bir cihazın sonuçlarını, etkilerini, ilerleyişini ölçümleyebilen bir analiz programıdır.
Özellikle internet dünyasında Google Analytics dijital pazarlamacılar ve analistler için çok önemli bir araç konumundadır. Google Analytics’in dijital dünyadaki gerekliliği hakkında daha önce yazdığım yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Google Analytics’in ne olduğunu biliyoruz artık.
Peki, Google Analytics’in çalışma mantığı nedir? Google Analytics bu verileri neye göre toplamakta? Bu soruların cevabını elimden geldiğince basit ve kısa bir şekilde anlatmaya çalışacağım. (Bu yazı serisinde web sitesi için eklenen Analytics ele alınmıştır.)
Google Analytics’in Çalışma Mantığı Nedir?
Google Analytics 4 temel mantık üzerine kuruludur: Toplama – Yapılandırma – İşleme – Raporlama
Analytics’in sitenizde çalışabilmesi için eklediğiniz kod, tüm hikâyenin başlangıcını oluşturmaktadır. Bir kullanıcı sitenize girdiğinde eklediğiniz kod çalışarak tüm işlemleri bir isabet olarak (veri diyebiliriz) havuzunuzda toplamaktadır.
Google Analytics hesabınızını kurarken ya da daha sonra yaptığınız kimi ayarlar ile (örneğin: filtreleme, gruplama vs.) toplanan veriler, hesap ayarlarınıza göre yapılandırılır (dönüştürülür)
Örnek bir yapılandırma: “Gelen siparişleri kullanıcıların cihazlarına göre grupla.”
Hesabınızın ayarlarına göre yapılanmış veriler daha sonra işlenmeye başlar. (verilerin ayarlara göre uygulanması diyebiliriz)
Yukarıdaki satırların biraz karışık geldiğinin farkındayım. Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursam:
Sahil kenarında yürüdüğümüzü ve yerden çakıl taşları topladığımızı hayal edelim. Daha sonra avucunuzda topladığınız tüm çakıl taşlarını bir elek vasıtasıyla eleyip büyük ve küçük çakıl taşlarını birbirinden ayırdığınızı düşünelim.
Bu örnekte sahilde dolaşırken topladığınız çakıl taşlarınızın her birini veri(isabet) şeklinde düşünebiliriz. Avucunuz ise çakıl taşlarının toplandığı bir havuz konumunda. Elek ise Google Analytics hesabınıza kurmuş olduğunuz yapılandırmadır. Küçük çakıl taşlarının aşağıya doğru düşmesi ise verilerin işlenmesidir.
Son olarak tüm bu verilerin görselleşmesi yani grafik ve tablolara dönüşmesi de raporlama aşamasını oluşturmaktadır.
Yukarıda Google Analytics’in çalışma mantığını ya da işleyiş disiplinini anlatmaya çalıştım. Bu işleyişi anlamak bundan sonraki konuları anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Google Analytics Verileri Neye Göre Toplamakta?
Dijital analiz araçlarının veri toplama mantığı 3 bileşen üzerine kuruludur: Kullanıcılar – Oturumlar – Etkileşimler
Kullanıcılar sitenizi ziyaret edenleri, oturumlar ziyaretçilerin geçirdiği süreyi, etkileşimler ise ziyaretçilerin sitenizde yaptığı hareketlerdir. Yine bunu bir örnekle açıklamam konuyu daha da anlaşılır kılacaktır.
Ayakkabı mağazanızın olduğunu düşünelim. Kapıdan giren her müşteri sayısı kullanıcıları temsil etmektedir. Müşterilerinizin mağazadan gittikten sonra tekrar mağazaya gelmesi ve ya mağazada geçirdikleri süre oturumu temsil etmektedir. Son olarak müşterinin mağaza personeline soru sorması, ayakkabılara dokunması ya da ayakkabıyı satın alması etkileşimi ifade etmektedir.
Sitenizle ilgili almak istediğiniz tüm bilgiler, bu 3 olayın (kullanıcı,oturum,etkileşim) bir önceki konuda anlattığım 4 metod ile (toplanma, yapılandırılma, işlenme, raporlama) harmanlanmasıyla meydana gelmektedir.
Buraya kadar Google Analytics’in temel işleyiş şekli ve beslendiği kaynakları anlattım. Teknik bir yazı olduğundan yazıyı burada sonlandıracağım. Bir sonraki yazıda Google Analytics’in topladığı verileri anlamlandırmasına, yorumlamasına ve daha birçok konuya değineceğim. Umarım yazım sizin için faydalı olmuştur.
Umarım Devamı Daha detaylı vE teknik olarak doyurucu olarak gelİr. SabbırsızlIkla bekliyorum.
İlginiz ve yorumunuz için teşekkürler 🙂